Tuesday, 9 January 2018

2017 Retrospective & New Year Resolutions

Hi, Assalamualaikum and 안녕하세요.
It's pretty late to write about 2017 retrospective and new year resolutions, I guess. But Hey cmon, lets be chilled and just enjoy it, okay 😉
I've so many things to share until I dunno which part to start with. Should I start with joyful or sorrowful moments? I guess I will start with happiness moment, as life fulfil with bitter-sweet-memories.
In July 2017, I finally graduated from Foundation in Business at University of ******* Malaysia YEY YEHEET. It was a very great experience to study there with a good environment, facilities and excellent lecturers. Also I had met new friends with different background which mostly very nice and humble. 
I supposedly continue my degree programme last September but I didnt because during the break or while waiting the result to release, I realised that I didnt like the course that Im going to pursue in degree and also I wanted to study far from home that required me to stay in hostel. FYI, the university located took less than 15mins from my house by car. Therefore, I applied two universities to pursue my degree in Australia for 2018 intake and thanks god Alhamdulillah I'd received the offers. But as time goes by, I'd changed my mind not to continue degree this year so I rejected the offers and I keep in my mind that Allah is the best of planners. Perhaps He will give something better for me in the future, Amen. Thus, I am currently taking a break till today lmao. Tanam anggur untuk berbulan sudah. 
I have so many plans in everything, either about my future or anything that Im doing. As usual, I dunno which one to start and stick with. But, the good thing is I could choose another plan if the first plan didnt worked. So, Im gonna follow the flow and let time take its course and it will find a solution (Saramago.J)

Therefore, for sure there must have ups and downs in every year. So do I. I think last year 2017 was the worst year in my life. It changed my entire life. I couldn't imagine what'd happened was real. It never come across even a second in my mind, I never thought of it. Also during last year, it taught me a lot. One of it was nothing belongs to you, everything. Everything that you had right now is not yours. Everything gonna change. I lost the precious person in my life. My dad, he isnt dying but yeah. I dunno if it's a good thing for me to write it down here, to share to public but people gonna know about it sooner or later. But I guess, once I ready to write it here , meaning Im getting better and use to it (Move on). My family was ruined because of third person. It started since 2016 actually during the fasting month until last year May 2017 they officially divorced. Im not gonna forget those date for entire of my life. After that happened, I got depression and insomnia. It's really a big challenge for me to face the hardship. I keep everything to myself, they didnt know anything. I cried every night before I go to sleep because I keep denying for what'd happened and keep blaming myself for all the problems. I cant even believed that was actually reality. I tried my best to help but indeed Allah is the best of planners. Hence, I was hoping to keep dreaming and I dont want to wake up from the dream. But, as time goes by, I need to move on. I need to be strong for myself and for sure for my beloved Bonda. I need to Love myself even more (Thanks to BTS for everything). Why would I suffer when the people who did enjoying their life. Why would I being sad when the people who did smiles freely. All my friends are so supportive and they always be there for me, they always give their precious time to listen to my problems. I really thankful and grateful cause I've them in my life. Only God knows how grateful I am. Not to mention here because you know who you are 💖. Thank you, Im getting better and better because you were there when I need you.

As time flies so fast, 2018 just entered. As new year comes, we all must have new resolutions for that year rite 😇. Thus, this year I aims to get what myself wants, go travel (inshaAllah Seoul S.Korea), healthy diet (nak kurus 😖), enjoy the moments and the most important is become the better person either for dunya or hereafter.
Im wishing this year be the year that we could getting close to God (InshaAllah) and achieves every wishes we made. Amen

Wednesday, 24 May 2017

Expectation vs Reality

  Hey world! My best and close friend, blogger who never disappointed me, always be my listener whenever something bad or good happened. Grateful ! Recently, I'd been Borderline Personality Disorder (BPD) hahaha but yet still grateful because I do still can breathe the fresh air.

  "Keep your head up because Allah gives His hardest battles to His strongest soldiers !". Well, I do say that this quote really made my day. So many things happened, those good or bad will keep remain in my memories. Too many things happened until made I lost words. One by one come. Keep queuing even tho any of it still didn't solved yet. But, Thank you so much to anyone who always be there for me, be my good listener and always gives advice to me ! You guys really a great gift from Allah to me. I do appreciate 💗.

  As time goes by so fast, I would say I'm more better today than before, Thanks Allah. Since so many things happened and I'm so weak, I do take some time for myself to accept everything even tho its hurtful. But, what can I do. As unexpected things happened for a reason, try ma best to go through it. Well until now, still battles with it.

  Even tho you are not strong to overcome those hardships, but yet, you still need to wake up and Hey! go overcome it. People not gonna help you if you yourself didn't make the first step. - My life quote that help me a lot.
  Back to the tittle of this post, I do have problem to overcome my expectation to others, my bad.
I exist too much;
I feel too much,
Think too much.
Reality is crushing
The life out of me. - David Jones
  People around me told to me to stop care about others too much as they didn't think about me even a second. But, it so hard because I used to it already. I saw this meaningful quote that really suit with my situation. It say;
"Foolish Men Learn Only From Their Experience While Wise Men Learn From Other People's Experience"
so I am a foolish men who learn only from my own experience but not from other people's experience, FML.

  Thus, I am slowly learning that some people are not good for me, no matter how much I love them.
I just need time even tho time doesn't heal anything, it just teaches me how to live with the pain (itsteme)

Wednesday, 10 August 2016

Dunia

Dunia ? 

Dah berabuk dah blog ni since last update time bulan May . Dunia College yg hanya sementara Allah cuba beri aku rasa dah pun berlalu almost 2 months . Same goes to Hari Raya . Nampak macam masa berlalu dengan pantas sekali , dalam sekelip mata apa - apa boleh jadi . Penuh ujian yg Allah beri kepada Hambanya mengikut sebab - sebab yg tertentu , segalanya punya Hikmah .

"Setiap ujian itu pasti ada hikmah dari-Nya" .
Aku sentiasa diingatkan bahawa setiap ujian yg Allah beri itu sentiasa punya maksud tersendiri . 'Ujian ni menguatkan , buat kau lebih matang , lebih peka dengan sekeliling dan pastinya buat kau mengingati Maha Pencipta' 
Aku cuba . Cuba untuk menerima dan menempuh segala ujian ni dengan penuh redha-Nya . Aku cuba kawal segala yg patut walau kadang tu terkandas juga kerana aku pun manusia biasa . 

Kadang-kadang tu rasa macam dunia ni sangat menakutkan . Buat aku takut dan tidak yakin untuk bersemuka dengan makhluk-makhluk di muka bumi ni .
Pengalaman-pengalaman yg selama ini aku lalui menambahkan lagi rasa ketakutan . 

 Rasa ketidakadilan itu kadang-kadang muncul juga buat aku tewas dengan rezeki yg Allah beri kepada aku . 
Bila difikirkan kembali masyaAllah sungguh lemah iman ini . Sedang Allah itu memberi rezeki kepada hamba-hambanya dengan cara yg berbeza-beza , aku lupa itu . 

Berbicara soal ujian yg kadang itu boleh mematangkan kita , aku yakin perkara ini betul dan semestinya dapat dilalui oleh semua manusia yg berakal . Secara tidak langsung , cara kita berfikir ,bertindak dan mengendali sesuatu pastinya berbeza , Kerana pengalaman yg kita lalui daripada sesuatu ujian itu menyentuh hati kita .

Semua orang ada ujian . Tapi ujian yg dihadapi itu berbeza-beza . Tahap kesusahannya juga berbeza . Allah itu Maha mengetahui , Maha melihat lagi Maha mendengar . 
Moga setiap ujian yg hadir itu mempunyai maksud tersirat yg positif .
Moga setiap ujian itu mendekatkan kita pada-Nya.



"Just ingat, setiap kesulitan, pasti akan ada kesenangan." - Int










Thursday, 19 May 2016

Life ?



Definitions of life - It is a challenge for scientists and philosophers to define life . This is partially because life is a process , not a substance . Any definition must be general enough to both encompass all known life and any unknown life that may be different from life on Earth .

What's your definition of life ?  
Yeah Life is a process , not a substance . You can't think life is easy . If it's easy , you're doing it wrong . Because life isn't a problem to be solved , but a reality to be experienced . 
Agree ? 

Sometimes you will feel like "Why I need to face all of this ? Why I can't get a better life ? Why I can't live like him/ her ? Why I can't get this or those ? " You will keep asking yourself why , why and why . You loved to compare your life with someone else . But have you realize that there are so many people can't get a better sleep , meal and even clothes  ? You didn't realized it because you're so busy to compare you life with others . 




I'm not telling that I never compared my life with other . Of course I had .
 You'll make mistakes every seconds;every minutes;every hours;every month;every year or all your entire life . But if you learn from them , you'll be a better person . It's how you handle adversity , not how it affects you . 




Last but not least , life is a series of natural and spontaneous changes . Don't resist them - that only creates sorrow . Let reality be reality . Let things flow naturally forward in whatever way they like . 



Don't forget Allah , that's all . 

Tuesday, 2 February 2016

Lullabies

Memories


When memories keep pulling you back ,
you started thought the past and cried .

When you can't find out the way to get out from your memories ,
-to escape yourself .

But your mind kept told you ,
the wonderful of staying in the memories
and never comeback to the real life .

However ,
You decided to follow your heart ,
cause for you heart gave the honest answer .

Last but not least ,
All you need to know is
they aren't even remembered you ,
You were just a stranger who came to thier life
and are memories after all ...



Sunday, 6 December 2015

2015 ♡

   I'm back! Yeahooo. Setelah sekian lama membawa diri. Kahkah. First of all, alhamdulillah masih diberi peluang pada hari ini utk bernafas, memperbaiki diri, melihat dunia , melihat orang2 yg disayangi. Syukur kepada Ilahi. Alhamdulillah selesai dh peperiksaan yg cukup penting pada tahun ni ,espiem (SPM) pada 30 Nov 2015 . Secara tidak langsung, berakhirlah dunia sekolah . Sobs sobs. Still tak sangka next year dah 18 Teen. Oh my Allah. Rasa macam baby je lagi. Haha baby tua.

   Okay tahun ni tahun yg dapat membuktikan kepada aku bahawa kehidupan ini ibarat aku belayar dari Australia ke Malaysia. Hahaha merapu. Setiap tempat yg aku berhenti memberi kelainan masing2. Hidup, perlukan perjalanan. Perjalanan perlukan ketabahan. Ketabahan memerlukan kau, aku, kita dan semua. Ececeheceh.
Apa yg aku nk sampaikan is setiap pertemuan itu pasti ada perpisahan. Dan setiap pertemuan yg Allah rancang itu punya keistimewaan tersediri. Tak semua yg kita dapat akan kekal menjadi milik kita sehingga mana yg kita mahu. Sbb, semua tu bukan milik kita. 

   Siapa tak sedih tinggalkan sekolah, guru2, classmates, bestfriend yg selalu ada dengan kita. Bohonglah kalau ckp tak sedih. Cuma tak tunjuk lah depan orang. Acah2 kuat, kental, sado haha. Tapi bila keseorangan, ah amik kau. Allah je penyaksi segalanya.
5Science and Pn Hasimah Binti Yassim (Guru Biologi)



  Lepas ni, semua belayar ke destinasi yg berbeza - beza. Lepas ni, semua rindu dengan lawak jenaka ,lagat dan suasana time dalam kelas dan sbgnya. Rindu gelak tawa, sedih, duka, gembira, bahagia, manis pahit, tawar haha semua ada. Rindu dengan lawak jenaka cikgu2 //terutama cg bio <3 // . Bebel cikgu, pujian cikgu, senyuman cikgu haha dan macam2 lagi.

   Lepas ni, aku dapat juga lihat mana kawan mana sahabat haha. Yg mana time sekolah acah2 kata nk stay sampai bila - bila .Yg mana depan macam malaikat , belakang pijak semut pun tak mati. Yg mana kata nk tambahkan sawit moment tu haha semualah. Moga hubungan yg dibina tu kekal hingga jannah . Ameen .

     Okay lastly, aku doakan semua rakan2 ,sahabat, semua kenalan moga terus berjaya di dunia dan akhirat, inshaAllah. Jangan pernah melupakan saat2 indah yg Allah hadiahkan. Simpan dgn penuh erat. Harap nnt time buat reunion semua ada. 🎆

Tuesday, 14 July 2015

Kepercayaan.

"Bila kau sudah peroleh kepercayaan , jagalah sayangilah pelukilah hargailah . Kerna kepercayaan itu lebih berharga daripada wang ringgit."

Kehidupan sering kali dikaitkan dengan kepercayaan. Kerana itu fitrah manusia untuk meletakkan amanah ke atas orang yang rapat dan disayanginya.

Kepercayaan ni umpana sehelai kertas putih yg bersih dan kemas , direnyok - renyokkan lalu dibuka semula dan kita tidak akan dapat rupa  asal kertas itu seperti rupa sebelum direnyokan.

Ada manusia mampu memberikan dua peluang iaitu bersamaan dengan dua kali peluang kepercayaan. Tapi bagi Aku tidak . Mulutku mampu untuk lafazkan maaf , tetapi dihati memakan masa yang lama untuk memberi sejuta kemaafan . Bagi Aku , sekali kepercayaan itu dirobek , maka segala kata - kata yg bakal lahir atau telah lahir akan sentiasa seperti daun kering lalu dibawa angin bertebangan pergi.

Kepercayaan ni special . Tak semua mampu miliki . Selalunya yg special inilah yang jarang - jarang kita dapati .

Sekali orang label kita penipu ,  sampai bila - bila kita ni penipu depan mata mereka . Even kita bertaubat macam mana sekali pun , nama pun manusia . Kadang perasan diri tu Tuhan . Berani menghukum , berani menghina . (Moga dijauhka dari kita semua , Amin.)

Hargailah kepercayaan orang terhadap kita . Sayangilah mereka ini . Kau akan menyesal bila kau bongkak untuk tidak menghargai kepercayaan dengan menipu dan mengambil kesempatan ke atas kepercayaan mereka.

Hina sungguh bagiku , bila ada manusia yang sanggup lagi berani mempermainkan kepercayaan kia terhadap mereka .

"Bencilah dosa , bukan pendosa itu . Kerana kita jua seorang pendosa . "

Saturday, 21 February 2015

Saturday [[LOVE]]

Cinta dan Iman 

Apabila kita memperoleh fokus terhadap kedua-dua perkara ini, kita berasa manisnys pula kehidupan.
Dan setelah kesedaran kita terbuka di sebalik punca cinta dan iman, kita juga mengenali Tuhan, Ya Rabb.

Allah sahaja yang memegang sepenuhnya akan kedua-dua perkara ini , Dia yang berkuasa memelihara atau mengubahnya dengan kehendakNya.
Manusia hanya mampu membentuk 2 perkara ini ,  tapi hasil akhirnya semuanya bergantung kepadaNya.

Cinta itu tidak relevan?
Cinta itu haram, wajib, harus, sunat atau makruh?
- Bagaimana kita bertindak balas dengan perasaan ini yang menentukannya . 

Tindakan, fikiran dan hati menjadi tali ukur.

Cinta itu anugerah jua dugaan buat manusia.
Namun, sedarlah Jikalau kita perbaiki dan menghayati cinta terhadap Maha Pencipta, cinta terhadap manusia tersedia di kembara kita mendekatiNya. Sesungguhnya Dia yang Maha Berkuasa dan Maha Memiliki akan perasaan kita.

Wallahualam , Allah jua Yang Maha Bijaksana lagi Maha Mengetahui sesuatu perkara.

Azhar Abd Halim .


Hamba lalai ,
Hamba hina ,
Hamba yg penuh dosa .

Friday, 30 January 2015

Friday Star [[Love]]

Bila mana kita cuba untuk berubah ke arah kebaikan , ada saja halangan yg menimpa . 

Ada saja perkara yg mahu menumpulkan niat baik kita tu. Ada saja yg tak duduk senang melihat kita melangkah ke arah niat yg mungkin membawa kita merasai kemanisan iman . Allahuakbar . 

Bila seorang hamba itu hendak mencari keredhaan Allah dan mahu berhijrah , ada saja halangannya . 

Jangan mengeluh , jangan putus asa , jangan kecewa . Tetapi bersabarlah dan teruskanlah dengan niat murni itu . Sesungguhnya kepahitan yg dirasai pada mulanya itu akan mula menghilang dan kemanisan yg dinanti - nanti itu pula datang . Sabarlah duhai hati , tabahlah . 




Kadang , ada perkara yg kita perlu dengar .
Kadang , ada perkara yg tidak perlu kita dengar .

Perkara yg kita perlu dengar itu adalah perkara yg membina . Manakala perkara yg tidak perlu didengar itu adalah perkara yg menghina .

Tetapi apakan daya , mulut manusia yg hanya tahu mengkritik dan menghina , telinga yg sentiasa lekat di kepala terpaksa turuti ke mana saja kepala bergerak .

Kita tak mampu tutup mulut orang , tapi kita mampu pekakan telinga dan kuatkan diri bagi meneruskan niat murni kita .

Insha ' Allah , selagi niat kita itu baik lagi murni , Allah S.W.T akan sentiasa berada di samping kita . Usah risau pandangan orang terhadap kita , usah lemah dek kerana mulut orang yg hanya pandai berkata - kata .



Peringatan dan harapan buat semua insan ,
termasuk diri yg menulis ini.



Hamba lalai ,
Hamba hina ,
Hamba yg penuh dosa .

Saturday, 24 January 2015

Bicara hati

Bila kenangkan kembali memori lama , boleh banjir juga rumah .

Ada yg manis ada yg pahit semua cukup rasa .-. Masa bergerak seperti biasa . Masa juga dapat mengubahkan segalanya atas kehendak Allah. 

Dalam kehidupan perpisahan dan pertemuan adalah satu perkara wajib yg akan manusia lalui . Setiap orang akan merasainya . Ada sebab kenapa Allah takdirkan sebegitu. Jangan salahkan takdir Allah , tetapi percayalah takdir Allah itu memberi kebaikan . Allah takdirkan perpisahan kerana 'Dia' mahu gantikan dengan yg lebih baik . Redha itu perlu bagi meneruskan kehidupan . Banyak lagi ujian dan cabaran yg perlu diharungi.

Memang redha itu susah , kerana redha itu perlukan masa . Tetapi usaha itu perlu , perlu cuba untuk redha . Jangan hanya berkata - kata tetapi tiada usaha . Allah akan bantu hambanya yang berusaha. Yakin dengan Allah. 

Setiap ujian yang Allah beri tu bersebab. Semua ujian itu tanda 'dia' sayang akan hambanya , tanda 'dia' rindukan suara hambanya . 

Kuat dan sabar  itu adalah senjata yang sangat membantu . Teruskan mencari keredhaan - Nya . Teruskan mencuba mencari cinta sejati -Nya . Teruskan teruskan keep going . 

Bila ada suara - suara sumbang mengkritik , pekakkan telinga dan teruskan . Be yourself , ignore them . Don't show off your weaknest in front of them . Allah itu sentiasa berpihak pada hambanya yang berada pada laluan keredhaan -Nya. 

Keredhaan Allah itu terletak pada keredhaan ibu bapa . Jika ibu bapa redha dengan apa yang kita lakukan maka Allah juga pasti memberikan 'green light' . 

Jangan lemah dengan sindiran orang yang hanya tahu mengkritik dan perasan sempurna , suci dan murni. Tetapi buktikan kepada mereka semua yang kita boleh lakukan .







Hamba lalai ,
Hamba hina ,
Hamba yang penuh dosa  .

Friday, 12 September 2014

Kisah disebalik "Sekejap ada, sekejap hilang macam ghost" xD

'Sekejap ada, sekejap hilang macam hantu'. Inilah gelaran yang selalu diberikan orang untuk aku :3. Ya memang sudah lama aku tak update blog ni , dah berabuk. Mana taknya, aku ni masih tak berapa mahir dalam bahagian ni. Budak baru belajar katakan ( haha barulah sangat , dah bertahun ada tapi tak active lepastu lupa :3) Bak kata Dr. Anwar "No one is perfect and neither are you". 



_____________________________________________________________________________

Dalam masa menghilang tulah aku cuba untuk kenal siapa diri aku. Aku cuba perbaiki yang mana kurang dengan mengikut kemampuan aku untuk mengubahkannya. Banyak yang aku pelajari di bumi yang hanya sementara ini. Banyak juga yang aku jumpa orang pelbagai perangai dan tingkah laku. Ada yang baik dan biasalah ada yang kurang baik."Allah jadikan manusia ini berpelengkap antara satu sama lain" Kawan.


Betul kata orang, kalau nak berubah ke arah yang lebih baik memang susah, kalau nak teruskan jadi kurang baik memang senang. Sama macam iman, time nak jatuh senang sangat cuba time nak naik tu, Ya Allah , Allah je yang tahu. Iman ni macam battery handphone cepat abis ,tapi bila nak penuh tu kemain lambat makan masa.


Bila cakap pasal nafsu, Ya memang tak dinafikan nafsu memang susah nak jaga atau kawal. "Kalau nak lawan nafsu dengan kata-kata ibarat pergi berperang tanpa pedang. Tanpa usaha atau tindakan lain. Nak lawan nafsu kena dengan Iman dan keazaman yang tinggi . Kalau setakat berkata-kata semua orang boleh." Hamba Allah. Jadi aku pun cubalah ikut apa yang orang-orang disekeliling aku cakap , tapi masih dalam percubahan . Benda yang aku takut semasa percubaan ini ialah Iman ni jatuh tak naik-naik dan bukan ke arah yang lebih  baik tetapi ke arah yang lebih teruk (Moga dijauhkan dan dilindungi Allah, Amin). 
_________________________________________________________________________________

"Berkongsi bab agama bukan makna ilmu agama dia tu dah tinggi. Cumanya dia cuba sampaikan apa yg dia tahu sbg peringatan buat diri sendiri"


Di akhiri penulisan ini dengan serangkap kata-kata yang bermakna,

Kesedihan & kebahagiaan adalah kiriman dari Allah yg disampaikan dalam cara yang berbeza. kerana hidup ini tak semudah yang kita janjikan. 








Manusia biasa,

2017 Retrospective & New Year Resolutions

Hi, Assalamualaikum and 안녕하세요. It's pretty late to write about 2017 retrospective and new year resolutions, I guess. But Hey cmon...